You are currently viewing Podpiwek – domowy napój gazowany

Podpiwek – domowy napój gazowany

 

W ostatnim czasie rynek produktów spożywczych, w tym napojów, przeżywa prawdziwy renesans. Jednym z tego typu napojów, z całą pewnością są podpiwki, czyli naturalnie fermentowane napoje chłodzące, które w swojej konsystencji przypominają napoje gazowane. Dawniej nazywane były napojem żniwiarzy, ponieważ doskonale gaszą pragnienie w upalne dni.

Banalnie prosty domowy sposób na podpiwki

podpiwekZgodnie z tradycją, dawniej podpiwek wykonywany był z uprażonych ziaren jęczmienia ewentualnie z mąki słodowej. Dzisiaj, do jego przygotowania możemy użyć gotowej mieszanki, którą dostaniemy w każdym większym sklepie, albo kawy zbożowej ‘Kujawianka”, która w swoim składzie zawiera prażone żyto i jęczmień. Cechą charakterystyczną, jeśli chodzi o smak podpiwka, jest delikatna goryczka – aby ją uzyskać, potrzebujemy również szyszki chmielu. Oprócz tego koniecznie powinniśmy nabyć drożdże i cukier. Do odpowiednio dużego garnka, wlewamy pięć litrów wody i doprowadzamy ją do wrzenia. Następnie dodajemy 10 stołowych łyżek „Kujawianki” i tyle samo chmielu. Przez około kwadrans gotujemy mieszankę na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie wyłączamy gaz, pozwalamy płynowi ostygnąć do temperatury naszego ciała. Następnie należy odlać szklankę płynu, dodać 2 gramy drożdży, dokładnie je rozpuścić w płynie i wlać z powrotem do garnka. Teraz należy jeszcze dodać 20 dekagramów cukru i sok z połówki cytryny, dokładnie wymieszać, przecedzić przez gęste sitko i rozlać do butelek.

Aby podpiwek właściwie sfermentował, najlepiej rozlać go do plastikowych butelek – do ich 3/4 wysokości. Po rozlaniu płynu, butelki należy ścisnąć, dobrze zakręcić i pozostawić na dobę w miejscu, które nie jest narażone na bezpośrednie działanie promieni słonecznych.