You are currently viewing Gotowanie sous vide z użyciem cyrkulatora

Gotowanie sous vide z użyciem cyrkulatora

 

Sous vide to opracowana we Francji metoda przygotowywania potraw. Polega na gotowaniu zarówno warzyw, jak i mięs czy ryb w wodzie o temperaturze niższej od temperatury wrzenia. Żywność przed umieszczeniem w kąpieli wodnej należy zamknąć w sposób próżniowy w przeznaczonym do tego worku foliowym.

Funkcje cyrkulatora do sous vide

cyrkulator do sous videSous vide to metoda pozwalająca wydobyć z potraw ich wspaniały smak i aromat. Gotowanie próżniowe umożliwia pokarmom zachowanie wartości odżywczych, które w czasie tradycyjnej obróbki cieplnej ginęły bądź rozpuszczały się w wodzie. Metoda ta jest niezwykle odkrywcza i użyteczna, niemniej jednak potrzebuje odpowiednich urządzeń. Dotychczasowe rozwiązania, wynalezione jeszcze pod koniec ubiegłego wieku, koncentrowały się na naczyniu do gotowania i powodowały, że dostępność metody była zarezerwowana jedynie dla restauracji. Funkcjonujący obecnie na rynku cyrkulator do sous vide sprawia, że gotowanie próżniowe, podobnie jak zdrowe odżywianie – staje się bardziej powszechne. Cyrkulator to urządzenie tańsze od dużych systemów gotujących, a poza tym – niewielkich rozmiarów. Zanurzone w wodzie działa na zasadzie grzałki. Podgrzewa wodę w sposób równomierny i utrzymuje jej temperaturę na stałej, określonej z góry wysokości. Każdy cyrkulator wyposażono nie tylko w programator, lecz także – w wyświetlacz temperatury, poza tym w mocowanie pozwalające współdziałać urządzeniu z każdym, całkowicie dowolnym naczyniem.

Gotowanie sous vide osiąga coraz większą popularność, a razem z nim rośnie liczba osób spożywających smaczne i zdrowe posiłki. Obecność cyrkulatora w kuchni to nie tylko zupełnie nowe spojrzenie na przyrządzanie potraw czy maksymalne wydobywanie z żywności jej aromatycznych, smakowych i zdrowotnych  walorów, to także oszczędność energii.